Op zoek naar bakken met olijfolie?

bakken met olijfolie
 
Bakken in olijfolie: wel of niet schadelijk?
Ik bak veel met olijfolie, wel geen extra vergine. Als je deze discussie leest, komt er naar voor dat bakken met zelfs extra vergine olijfolie niet schadelijk is, dat er enkel gezondheidsbevorderende stoffen en smaak kunnen verloren gaan. Frituren lijkt wel niet aangewezen, maar gewoon redelijk kort bakken lijkt me niet schadelijk.
Olijfolie verhitten: normaal, vierge of extra vierge? Gezondr.nl.
Deze goedkope olijfolie wordt voornamelijk binnen de culinaire industrie gebruikt om te bakken en braden op hoge temperaturen. Tip: Normale, geraffineerde olijfolie is het meest geschikt om te verhitten; vierge en extra vierge olijf oliën zijn smaakvoller en zodoende geschikt voor koud gebruik saladedressings e.a. Verhitting van olijfolie. Bij verhitting van vetten en oliën ontstaan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Hierbij valt te denken aan super-actieve en agressieve vrije radicalen, maar ook aan PAKs Poly Aromatische Koolwaterstoffen, formaldehyde en acroleïne. Hoe onverzadigder een vetzuur, des te meer transvetten en gifstoffen kunnen worden gevormd met name bij raffinage en verhitting.
Olijfolie bakken en braden.
Hiermee worden alle mogelijkheden tot verbranding uitgesloten en kun je met een gerust hart/hert gaan braden. Het resultaat van dit verhaal is te vatten in onze olijfolie voor bakken en braden de Olijfolie Iedere Dag. Deze olijfolie kan loeiheet worden terwijl ie loeilekker blijft.
Olijfolie Voedingscentrum.
Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden.
Gebruik van olijfolie Olijfgaard.be.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is olijfolie ook uiterst geschikt voor warme bereidingen zoals stoven, laten sudderen, bakken of roosteren. Om met olijfolie te bakken, moet u er vooreerst voor zorgen dat de braadpan goed heet is, anders zullen de spijzen aan de bodem van de pan kleven.
Olijfolie Voedingscentrum.
Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden.
Waarom je niet moet bakken in olijfolie.
Wanneer de olie in aanraking komt met warmt, verandert de chemische structuur. Er treedt oxidatie op wat betekent dat er vrije radicalen ontstaan. Dit zijn deeltjes die schade toebrengen aan het lichaam. Daarnaast gaan veel van de gezonde eigenschappen die de olie koud wel bevat, door verhitting verloren. Olijfolie is dus wel gezond, maar beperk het gebruik tot lauwwarme gerechten en salades en zorg er voor dat je de ongeraffineerde olijfolie in huis hebt! Dit is de Extra Vierge of de Virgine variant. Dit betekent dat de olie is gewonnen uit koude persing waardoor er zich geen kans heeft voorgedaan om toxines te vormen in de olie. Dit betreft overigens niet alleen olijfolie, maar alle plantaardige oliën. Wij bakken voortaan in.

Contacteer ons